بازسازی و نوسازی منزل؛ کدامیک برای ساختمان ما به صرفهتر است؟
خیلی از مالکان خانههای قدیمی تردید دارند که برای نونوار کردن خانه به طور کل آن را تخریب کنند و از نو بسازند و یا با انجام یکسری تعمیرات جزئی یا کلی، ایراد و اشکالهای ساختمان را برطرف کنند تا آماده استفاده شود. هیچکس نمیتواند به طور قطع به شما پاسخ بدهد که کدامیک از این دو برای ساختمان شما بهتر است! درواقع برای این که بفهمید کدام مسیر را در پیش بگیرید ابتدا باید ساختمان را نیازسنجی کنید، یعنی یک لیست کلی از نواقص ساختمان تهیه کرده و سپس با توجه به این لیست تصمیم بگیرید تعمیر بهتر است یا تخریب! بازسازی و نوسازی منزل دو مفهومی هستند که شاید از نظر معنی ظاهری با یکدیگر مشابهاند اما در حقیقت بیانکننده دو مفهوم مجزا هستند. در این مقاله میخواهیم با روشن کردن تفاوت این دو به شما کمک کنیم تا با صرف هزینه کمتر به ساختمان آمادهتری دست پیدا کنید.
مفهوم بازسازی و نوسازی منزل چیست؟
شاید تصور کنید که تفاوت این کلمات آنقدرها هم مهم نباشد اما واقعیت این است که برای اجرایی کردن هرکدام از این شاخهها، متخصصان متفاوتی فعالیت میکنند و اقدامات جداگانهای انجام میشود.
بازسازی به تغییرات کلی و اساسی ساختمان میپردازد. تصور کنید در یک منطقه سیل آمده و خانههای آن ناحیه تخریب شدهاند. حالا برای برگرداندن ساختمانها به حالت اولیه راهی جز بازسازی نداریم. یعنی مرمت نمای آسیبدیده، تعمیر حفرههای دیوار و کف ساختمان، تعمیر تاسیسات و هر آنچه که جزو امکانات اولیه سازه به شمار میرود زیرشاخهای از بازسازی است. البته به اشتباه نیفتید! بازسازی فقط برای ساختمان قدیمی و تخریبشده و صدمهدیده نیست، گاهی ساختمان شما کاملا سالم و نوساز است اما به هردلیلی استحکام کافی را ندارد، بعنوان مثال ساختمان شما در برابر زلزله مقاومسازی نشده است. در این صورت باز هم کسانی که به داد شما میرسند متخصصان بازسازی هستند.
اما نوسازی…
شما زمانی ساختمان خود را نوسازی میکنید که ساختار و قالب و بدنه آن را دوست دارید، اما احساس میکنید که خانه باید لوکستر و مدرنتر باشد، بنابراین دست به اقداماتی مانند تعویض شیر حمام و توالت، نصب کفپوش و پارکت شکیل، چسباندن کاغذ دیواری جذاب و امثالهم میزنید تا زیبایی و گرمای بیشتری به ظاهر خانه ببخشید. باید بگوییم که شما در این حالت خانه را نو کردهاید و به اصطلاح نوسازی انجام دادهاید.
بازسازی و نوسازی منزل؟ تفاوت این دو چیست؟
شاید تا به اینجای مقاله درباره تفاوت این دو حدسهایی زده باشید اما اجازه بدهید مطلب را برایتان روشنتر کنیم.
گاهی اوقات یک ساختمان جزئی از هویت فرهنگی شهر ماست، مثلا یک بنای قدیمی که امروز بر اثر گذر زمان و عوامل مختلفی مانند شرایط جوی و باد و باران و رطوبت شکل زیبای اولیه خود را از دست داده است و با تخریب و فرسایش نمای خود دارد به چهره بافت تاریخی شهر ضربه میزند نیاز دارد تا با کمک متخصصان مرمت و بازسازی شکل و ظاهر اولیه خود را به دست بیاورد. در مقابل ساختمانی داریم که از لحاظ فنی هیچ ایرادی ندارد و اگر سالها به همان شکل از بنا ستفاده کنیم هیچ خطری متوجه ساختمان نخواهد شد، اما اهالی خانه از دکوراسیون داخلی آن خسته شدهاند و به تنوع احتیاج دارند، اینجاست که نوسازی به کمک ما میآید.
البته باید بدانید که نوسازی چیزی فراتر از تغییر دکوراسیون داخلی است. سطح اقداماتی که در نوسازی انجام میشود بسیار عمیقتر از تغییر دکوراسیون است. اگر شما بخواهید برای ایجاد تنوع دکوراسیون داخلی خود را عوض کنید میتوانید با تغییر چیدمان مبلمان و تعویض روکش صندلیها برای خود رضایت درونی ایجاد کنید، اما در نوسازی فعالیتهایی مانند ایجاد گچبری جدید و نصب چراغهای نو انجام خواهد شد.\
زمان موضوع دیگری است که بین بازسازی و نوسازی تفاوت ایجاد میکند. بازسازی تغییر عمیقتر و گستردهتری برای یک بنا محسوب میشود و طبیعتا به جدول زمانبندی طولانیتری نیاز دارد، در حالی که نوسازی در مدت زمان کوتاهتری به سرانجام خواهد رسید.
درست است که بازسازی و نوسازی منزل در مفهوم با یکدیگر متفاوتند اما میتوانید این دو فعالیت را به موازات یکدیگر انجام بدهید. مثلا اگر دوست دارید رنگ و لعاب دیگری به سرویس حمام خود ببخشید میتوانید ضمن بازسازی و تعمیرات اساسی آن، یک وان جدید هم در حمام قرار بدهید و با تعویض شیرآلات آن مفهوم نوسازی را هم به انجام رسانده باشید.
مراحل اجرای بازسازی و نوسازی منزل
شاید فکر کنید که چون هزینه بازسازی و تعمیرات کلی یک ساختمان از نوسازی و تغییر قسمتهای بصری و در معرض دید بیشتر است پس برای تغییر ساختمان خود باید به نوسازی پناه بیاوریم! اما این دید اشتباه است. شما در ابتدا باید ببینید ساختمان شما با چه تغییراتی سالمتر و زیباتر خواهد شد. یعنی در گام اول لیستی از نیازهای کلی خود تهیه کنید و با مشاوره از متخصصین و تخمین هزینه، قیمت کار را با بودجه خود مقایسه کنید و سپس دست به عمل بزنید. به طور کلی پیش از اقدام به شروع بازسازی و نوسازی منزل موارد زیر را به ترتیب در نظر بگیرید:
- اخذ مشاوره از شرکتهای خوشنام و باسابقه در زمینه بازسازی و نوسازی
- تکمیل لیست احتیاجات ساختمان و پیاده کردن آن بر روی نقشه اجرایی
- برآورد هزینهها و تخمین قیمت تمامشده کار
- بستن قرارداد با یک شرکت معتبر و کاربلد
- سفارش متریال و مصالح موردنیاز برای شروع کار
سخن آخر
در این مقاله شما را با دو فعالیت بازسازی و نوسازی و تفاوت این دو آشنا کردیم و خصوصیات هر یک را به طور جداگانه توضیح دادیم. اگر هنوز مطمئن نیستید که کدامیک از دو فعالیت بازسازی و نوسازی منزل به درد خانه شما میخورد ما پیشنهاد میکنیم که از متخصصین حرفهای در این زمینه راهنمایی بخواهید.
لوسترسازان میتواند شهروندان عزیز اصفهانی را در این زمینه راهنمایی کند.